Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτώβριος, 2014

Η Συννεφιασμένη Κυριακή της Κατοχής

Εικόνα
Επειδή δεν αντέχω άλλη Βέμπω, θέλω να σας παραπέμψω σε ένα τραγούδι, το οποίο, αν και γεννήθηκε στα χρόνια της Κατοχής, οι περισσότεροι το έχουν χιλιοτραγουδήσει χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική ιστορία του.  Είναι η "Συννεφιασμένη Κυριακή" του Τσιτσάνη. Πρώτα ας δούμε τι λέει ο δημιουργός της Βασίλης Τσιτσάνης στον Χατζηδουλή, 1979: «Κατά την περίοδο της κατοχής στη Θεσσαλονίκη εμπνεύστηκα και τη «Συννεφιασμένη Κυριακή». Και μου έδωσε την αφορμή ένα από τα τραγικά περιστατικά που συνέβαιναν τότε στον τόπο μας, με την πείνα, τη δυστυχία, το φόβο, την καταπίεση, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις. Το κλίμα που μου ενέπνευσε τους στίχους, μού ενέπνευσε και τη μελωδία. Βγήκε μέσα από τη «συννεφιά» της κατοχής και την απελπισία που μας έδερνε όλους. Παρόμοια λέει και στον Λιάνη: «ήταν εκείνα τα καταραμένα Χριστούγεννα της κατοχής…[προφανώς του 1943]. Γύριζα από την ταβέρνα χαράματα [κι όμως, επί κατοχής, απαγορεύονταν τις νύχτες η κυκλοφορία] και πάνω στο παγωμένο χιόνι ήτ...

Toondoo

Εικόνα
To κόμικ, η θεωρούμενη 9η μορφή Τέχνης, δημιουργείται και ψηφιακά. Το ToonDoo είναι ένα site το οποίο δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν και να μοιραστούν comics. Είναι κατάλληλο μετά την ολοκλήρωση μιας ενότητας και πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, αν δεν σας κυνηγά η ύλη. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για αρκετά χρονοβόρα εφαρμογή, γι' αυτό καλό είναι  οι μαθητές σας να έχουν μια ιδέα πριν υλοποιήσετε ένα φύλλο εργασίας. Επειδή παρακολουθώ τα blog συναδέλφων Πληροφορικών, πολύ καλές πληροφορίες για την  εφαρμογή ToonDoo , μπορείτε να πάρετε από το blog του Γιάννη Σαρημπαλίδη. Σήμερα θα φτιάξουμε ένα comic!

Ψηφιακή βόλτα στο μουσείο της Ακρόπολης

Εικόνα
 Αν έχετε όρεξη για μια ψηφιακή βολτίτσα στο μουσείο της Ακρόπολης δεν έχετε παρά να πατήσετε εδώ . Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του μουσείου, φιλοξενείται σελίδα με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό .

Montage

Το   montage  είναι μια εφαρμογή για τη δημιουργία  online   εφημερίδας. Εκτός του ότι  δίνει καλές ιδέες για τη δομή μιας εργασίας, προσφέρει μέσω του πλαισίου αναζήτησης οπτικοποιημένες πληροφορίες για oποιοδήποτε θέμα.

spicynodes

Τα εργαλεία εννοιολογικής χαρτογράφησης, αν και εντυπωσιακά είναι πολλές φορές δύσχρηστα. Ένα καλό εργαλείο και σχετικά απλό είναι το  spicynodes , επειδή επιτρέπει με ένα κλικ την αυξομείωση των πλαισίων που περιέχουν μια έννοια. Δείτε  εδώ  ένα παράδειγμα.

Λεξικό ελληνικής Μυθολογίας

Εικόνα
Η ελληνική μυθολογία με τόσους μύθους και τόσα πρόσωπα προσεγγίζεται ευκολότερα, με τη χρήση του ψηφιακού λεξικού. Περιλαμβάνει επιλεγμένα θέματα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αυτούσιες πηγές από το πρωτότυπο ή/και σε μετάφραση, σχόλια, παρατηρήσεις και παραπομπές. Πατήστε εδώ και περιηγηθείτε.

Τα Τέρατα στην Τέχνη

Εικόνα
 Σε όλες τις μορφές τέχνης τα τέρατα έχουν λαμπρή θέση. Συμβολίζουν τους αρχέγονους φόβους για οτιδήποτε άγνωστο,  απεχθές ή  μη κατανοητό. Ορισμένες φορές ο άνθρωπος με τη Λογική και τον Πολιτισμό του τα νικά.  Η περίπτωση του Κύκλωπα Πολύφημου είναι ιδιαίτερη. Οι  Κύκλωπες εντάσσονταν στην κατηγορία του τέρατος επειδή δε διέθεταν “βουληφόρους αγοράς”, δηλαδή συνελεύσεις ούτε “θέμιστας”, δηλαδή θεσμούς. Ήταν λοιπόν “αθέμιστοι” οι Κύκλωπες, χωρίς συνελεύσεις, θεσμούς και νομοθεσία. Για το λόγο αυτό, στη συνείδηση των Ελλήνων ήταν τέρατα,όπως  μάθαιναν από μικρή ηλικία ακούγοντας τους ραψωδούς να απαγγέλλουν την Οδύσσεια. Καθώς οι Κύκλωπες ήταν άνθρωποι μονόφθαλμοι πνευματικά  και μη ανεπτυγμένοι πολιτικά και πολιτισμικά αναζητούσαν την ευθύνη στον Κανένα.   Γουίλιαμ Τέρνερ, Ο Οδυσσέας κοροϊδεύει τον Πολύφημο, 1829. Λονδίνο, National Gallery.  Η Σφίγγα στην Αίγυπτο είναι ένα λιοντάρι με ανθρώπινο κεφάλι, που αναπαύεται ξα...